Temàtica: 
Ubicació: 

Van ser primer els grecs que van deixar testimoni del vi. A grecs i romans els hi devem aquesta beguda que es va estendre per les costes mediterrànies. Els ceps, doncs, s'entrellacen amb la nostra civilització.

El conreu de la vinya constitueix un tret identificador del paisatge de l'Alt Penedès. La producció de vi i cava li ha donat un gran prestigi a la comarca. Una passejada per Mediona és una excusa per, durant unes hores, trepitjar una terra farcida d'història en plena natura. Enclotat entre turons i vinyes arribem al castell. A banda de la pau i el contacte amb la naturalesa que Mediona ens brinda, gaudirem d'un paisatge espectacular. Podrem viure la caiguda de la fulla i quins són els treballs de poda. Veure com verdegen els ceps i la verema, cada estació de l'any ens dibuixa el procès del vi.

Els espectaculars camps de vinyes de Mediona estan plens de masies d'interès històric, castells i coves que si sou amants de fer caminades, escalada, bicicleta o espeleologia en gaudireu en tots els sentits.

Tot el terme és molt muntanyós i té una vall a la part central, amb una població total de 2.273 habitants repartits entre les poblacions de Sant Joan de Mediona, Cases Noves de Can Pardo, Sant Pere Sacarrera, Can Xombo, Can Paixano, i en les urbanitzacions que hi ha en el municipi com també als veïnats de Can Verdaguer, Agulladolç i Can Xamaio.

HISTÒRIA
El municipi Sant Joan de Mediona també conegut com a Olim de Conillos des de l'Alta Edat Medieval, s'hi troben masies disperses per tota la dilatada geografia del terme, l'orografia fa que no hi hagi massa població agrupada i no és fins el segle X que trobem documentat el lloc: Mediona.
Sembla que a finals del segle XIII la gent s'agrupà en llocs planers, ben comunicats i amb aigua; Mediona n'és un clar exemple. La vall de Sant Joan fou una de les elegides malgrat l'existència d'alguns petits nuclis de cases ajuntades tal com Sant Joan de Conilles, el més important. És des de mitjans del segle passat que en la documentació municipal consta el nom de Sant Joan de Mediona.


LLOCS INTERÈS
El Castell de Mediona, és un punt de trobada dels excursionistes i ja surt citat l'any 1011, pertanyent a la família del mateix nom, formava part del comtat de Barcelona. És considerat com a bé d'interès cultural per la Generalitat de Catalunya. Situat sobre el cim d'una muntanya, en origen estava format per diversos recintes. Es conserva una torre de base quadrada del segle XV de tres pisos d'alçada. L'interior està comunicat per una escala de caragol També són visibles els fonaments d'una torre de base rodona.
L'església del castell, la construcció es va iniciar al segle XII i és de nau única. La coberta és de volta apuntada i està presidida per un absis poligonal. Té també una capella d'estil neoclàssic que va ser afegida al segle XVIII.

La parròquia de Sant Joan de Mediona, és un edifici de base romànica, documentat ja en 1299. L'edifici ha sofert diverses modificacions encara que poden veure's encara vestigis de l'etapa romànica. En el seu interior es troben uns capitells romànics.

L'Església romànica de Sant Pere Sacarrera, citada en documents de 1030. Té un absis en semicercle decorat amb arcuacions i bandes d'estil llombard.

Són interès també les nombroses capelles, com ara la de Sant Pere Sacarrera,la Capella Sant Elies, dalt del turó de la pineda de Sant Elies, a 537 m d'alçada. Entre d'altres com la de Santa Anna i Sant Esteve de Mediona, Santa Margarida d'Agulladolç, Sant Salvador de Pereres, Sant Pau, Santa Margarida d'Agulladolç, Santa Maria d'Orpinell i la de Ginoles.

Masies, remuntant-se aquestes a l'època de la repoblació i assentament d'habitants al terme, sobretot durant el segle XI. Algunes, en aquella època, se situaren prop del castell i de les vies de comunicació. La consolidació de l'actual masia medionenca es realitza al segle XVI i s'expansiona i modifica el segle XVIII, per perdre protagonisme a favor de nuclis de població, agrupada el segle XIX.

Les construccions tradicionals de pedra seca, com bordes i barraques, també són força notables en el territori medionenc, anomenades "barraques de la vinya". La seva utilitat era d'aixopluc del pagès i també com a magatzem d'estris de conreu. Malgrat haver quedat molt abandonades i fer-se desperfectes, sens dubte formen part de la cultural rural.

Pel que fa al patrimoni natural i etnològic destaquem les fonts, les més importants: Font de la Torreta, Font de la Fassina, Font del Bosc, Font del Molí Font de l'Obac de Palà, Font del Font del Vilar, Font del Bolet, Font de Conilles i Font de la Guixera.

També destaquen alguns arbres d'interès: El Roure del Solé, el Pi dels Agullons, amb 410 cm de circumferència, el lledoner de Mas Bolet, el Pi verd de la Feixeneda, l'alzina del Bolet, el Freixe de la Gelada, la Pinassa sobre la Font de l'Hortellana.

A Mediona existeixen infinitat de coves, avencs,abrics. Una de les més conegudes és la Cova del Bolet, del Castell de Mediona.

Enllaços:

https://www.femturisme.cat/es/pueblos/mediona

http://www.mediona.cat

http://coneixmediona.blogspot.com.es/

Fotografia: Consorci de Turisme Alt Penedès

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí