L’Ecomuseu de la Farina.

L’ecomuseu-Farinera neix amb l’objectiu de  conservar i enriquir el patrimoni de la Farinera i el seu entorn, promoure’n l’ús social i convertir-lo en una eina dinamitzadora de la vida social, econòmica i de promoció cultural de la vila de Castelló d’Empúries i de la comarca de l’Alt Empordà.

Té com a objectiu l’estudi del territori i les relacions entre aquest i les societats que hi han habitat, essent un element dinamitzador del municipi i el seu entorn.

És un patrimoni singular que conserva un patrimoni industrial, format per la maquinària de la fàbrica de farines de finals del s. XIX, i també patrimoni natural; el Rec del Molí un canal d’aigua d’origen medieval.

L’edifici, juntament amb el canal, fou adquirit el 1995 per l’Ajuntament de la comtal vila de Castelló d’Empúries per tal de convertir-lo en un ecomuseu.

Des de 1997 és un dels museus del Sistema del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, una agrupació de museus que arreu del territori explica la industrialització a Catalunya com a un dels esdeveniments històrics més importants del nostre país.

A la Farinera, s’hi conserva i es difon el patrimoni industrial fariner de la vila, testimoni d’una activitat que s’hi desenvolupa des de l’època medieval.

La visita a l’Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries suposa un recorregut per la Farinera, un exemple de fàbrica de farina pel sistema austrohongarès, aparegut a Budapest l’any 1837 i estès ràpidament per Europa, ja que suposava grans avantatges respecte a la mòlta tradicional.

A Castelló d’Empúries, l’antic molí fariner va ser transformat en farinera a finals del s. XIX, una farinera que va obrir les portes com a museu el 1998.

El Rec del Molí

Des de la resclosa de Vilanova de la Muga fins a la Farinera el Rec del Molí recorre uns 5 km. Al llarg d’aquest recorregut el rec voreja horts, camps, closes en una paisatge canviant i sorprenent que esdevé excepcional quan el rec voreja Castelló d’Empúries i usa l’antic fossar del muralla medieval per conduir l’aigua fins la bassa de la Farinera.

Usos del Rec

Al llarg del seu recorregut, el rec acompleix amb els usos tradicionals i altres de nous, que les necessitats de l’home li han anat aplicant.

L’aigua del rec del Molí, en la major part del seu tram, és emprada per a regar els camps i els horts que voregen el mateix rec. Això es fa a través de les boixes, petites construccions dotades de comportes.

En arribar a la Farinera, el salt d’aigua existent permet que la turbina Francis de 1905, instal·lada per la casa Planas i Flaquer de Girona, generi l’energia mecànica suficient per fer funcionar tota la fàbrica.

Aquesta turbina, a més, proporcionà l’energia del primer enllumenat públic de la nostra vila. L’Ecomuseu-Farinera en vol recuperat aquest ús.

En sortir de la Farinera, l’aigua és bombejada i conduïda a una planta potabilitzadora que la fa apte per al consum humà.

El Rentador Públic, atractiu patrimonial de la vila, s’omple també amb l’aigua del Rec del Molí.

En altres temps, les aigües del rec del Molí també nodrien un abeurador i l’escorxador municipal, però aquests usos s’han perdut. 

Finalment, les aigües del rec són conduïdes als estanys de Vilahut, inclosos en la Reserva Integral  del Parc dels Aiguamolls de l’Empordà.

Itineraris pel Rec

Pels valors paisatgístics i educatius del Rec del Molí està previst desenvolupar un itinerari que permeti conèixer de primera mà com l’home a fet ús dels recursos que li ha donat la Natura, sense malmetre’ls, i el paisatge resultant d’aquesta explotació.

Actualment, es pot vorejar el Rec en el seu tram des de la Farinera fins al Pont de la Mercè, lloc on el rec esdevé un element paisatgístic excepcional ja que utilitza com a canal l’antic fossar de la muralla medieval.

L’any 2007 es va celebrar el desè aniversari de constitució de l’ens autònom Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries. Al llarg d’aquests deu anys, poc a poc, el projecte de s’ha anat fent realitat. Les diverses fases de rehabilitació arquitectònica han anat recuperant per a l’ús públic les antigues instal·lacions industrials. I la vella fàbrica ha renascut com a museu industrial. Aquelles instal·lacions que semblaven condemnades a l’oblit avui ens fan reviure la història recent de la nostra vila i del nostre país, ja que l’Ecomuseu-Farinera és el museu que dins el Sistema territorial del NACTEC dóna a conèixer la evolució de la indústria farinera a Catalunya. 

Les traces més evidents d’aquesta evolució es fan paleses en la lectura externa de l’edifici: façanes rehabilitades, sales d’exposició guanyades als antics espais de treball i d’habitacle dotades d’interpretació museogràfica, nous espais de serveis (recepció, sala polivalent, taller, botiga, etc.). 

VISITES GUIADES

L’Ecomuseu-Farinera ofereix la possibilitat de fer una visita guiada d’una hora de durada aproximadament, que permet la descoberta de l’espai de la fàbrica i el coneixement de les varietats de blat, dels sistemes utilitzats per l’home per a moldre’l, les fases del procés industrial i la font d’energia que fa funcionar la maquinària.

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí