L’Ecomuseu de la Farina.

L’ecomuseu-Farinera neix amb l’objectiu de  conservar i enriquir el patrimoni de la Farinera i el seu entorn, promoure’n l’ús social i convertir-lo en una eina dinamitzadora de la vida social, econòmica i de promoció cultural de la vila de Castelló d’Empúries i de la comarca de l’Alt Empordà.

Té com a objectiu l’estudi del territori i les relacions entre aquest i les societats que hi han habitat, essent un element dinamitzador del municipi i el seu entorn.

El nostre és un patrimoni singular, conservem un patrimoni industrial, format per la maquinària de la fàbrica de farines de finals del s. XIX, i també conservem patrimoni natural; el Rec del Molí un canal d’aigua d’origen medieval.

L’edifici, juntament amb el canal, fou adquirit al 1995 per l’Ajuntament de la comtal vila de Castelló d’Empúries per tal de convertir-lo en un ecomuseu.

Des de 1997 és un dels museus del Sistema del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, una agrupació de museus que arreu del territori explica la industrialització a Catalunya com a un dels esdeveniments històrics més importants del nostre país.

A la Farinera, s’hi conserva i es difon el patrimoni industrial fariner de la vila, testimoni d’una activitat que s’hi desenvolupa des de l’època medieval.

La visita a l’Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries suposa un recorregut per la Farinera, un exemple de fàbrica de farina pel sistema austrohungarès, aparegut a Budapest l’any 1837 i estès ràpidament per Europa, ja que suposava grans avantatges respecte a la mòlta tradicional.

A Castelló d’Empúries, l’antic molí fariner va ser transformat en farinera a finals del s. XIX, una farinera que va obrir les portes com a museu el 1998.

El Rec del Molí

Des de la resclosa de Vilanova de la Muga fins a la Farinera el Rec del Molí recorre uns 5 km. Al llarg d’aquest recorregut el rec voreja horts, camps, closes en una paisatge canviant i sorprenent que esdevé excepcional quan el rec voreja Castelló d’Empúries i usa l’antic fossar del muralla medieval per conduir l’aigua fins la bassa de la Farinera.

Usos del Rec

Al llarg del seu recorregut, el rec acompleix amb els usos tradicionals i altres de nous, que les necessitats de l’home li han anat aplicant.

L’aigua del rec del Molí, en la major part del seu tram, és emprada per a regar els camps i els horts que voregen el mateix rec. Això es fa a través de les boixes, petites construccions dotades de comportes.

En arribar a la Farinera, el salt d’aigua existent permet que la turbina Francis de 1905, instal·lada per la casa Planas i Flaquer de Girona, generi l’energia mecànica suficient per fer funcionar tota la fàbrica.

Aquesta turbina, a més, proporcionà l’energia del primer enllumenat públic de la nostra vila. L’Ecomuseu-Farinera en vol recuperat aquest ús.

En sortir de la Farinera, l’aigua és bombejada i conduïda a una planta potabilitzadora que la fa apte per al consum humà.

El Rentador Públic, atractiu patrimonial de la vila, s’omple també amb l’aigua del Rec del Molí.

En altres temps, les aigües del rec del Molí també nodrien un abeurador i l’escorxador municipal, però aquests usos s’han perdut. 

Finalment, les aigües del rec són conduïdes als estanys de Vilahut, inclosos en la Reserva Integral  del Parc dels Aiguamolls de l’Empordà.

Itineraris pel Rec

Pels valors paisatgístics i educatius del Rec del Molí està previst desenvolupar un itinerari que permeti conèixer de primera mà com l’home a fet ús dels recursos que li ha donat la Natura, sense malmetre’ls, i el paisatge resultant d’aquesta explotació.

Actualment, es pot vorejar el Rec en el seu tram des de la Farinera fins al Pont de la Mercè, lloc on el rec esdevé un element paisatgístic excepcional ja que utilitza com a canal l’antic fossar de la muralla medieval.

L’any 2007 es va celebrar el desè aniversari de constitució de l’ens autònom Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries. Al llarg d’aquests deu anys, poc a poc, el projecte de s’ha anat fent realitat. Les diverses fases de rehabilitació arquitectònica han anat recuperant per a l’ús públic les antigues instal·lacions industrials. I la vella fàbrica ha renascut com a museu industrial. Aquelles instal·lacions que semblaven condemnades a l’oblit avui ens fan reviure la història recent de la nostra vila i del nostre país, ja que l’Ecomuseu-Farinera és el museu que dins el Sistema territorial del NACTEC dóna a conèixer la evolució de la indústria farinera a Catalunya. 

Les traces més evidents d’aquesta evolució es fan paleses en la lectura externa de l’edifici: façanes rehabilitades, sales d’exposició guanyades als antics espais de treball i d’habitacle dotades d’interpretació museogràfica, nous espais de serveis (recepció, sala polivalent, taller, botiga, etc.). Òbviament això és fruit d’una munió d’esforços. El més important, el del municipi, que ha apostat per el projecte de la Farinera i l’ha fet realitat. També els de les institucions i administracions que hi ha donat suport i finançament (Fons Europeus de Desenvolupament Regional, Diputació de Girona, Fundació La Caixa, Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, ...). I, evidentment, de la feina que es fa portes endins, la menys visible de totes. Una feina que ha comptat també amb el suport de moltes persones, algunes de les quals –malauradament- ja no es troben entre nosaltres, i també d’algunes empreses

En aquest trajecte l’Ecomuseu-Farinera s’ha anat consolidant com a entitat museística, procés que ha culminat recentment, amb la seva inscripció al Registre de Museus de Catalunya, el que en fa palès la seva qualitat i excel·lència. Actualment estem en tràmits d’esdevenir museu secció del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, en previsió del que estableix el Pla de Museus de la Generalitat de Catalunya. 

Avui la l’Ecomuseu-Farinera és un referent en la museïtzació del patrimoni industrial fariner, en el que hem estat pioners, i rebem visites de diferents llocs de Catalunya, de l’estat espanyol i fins i tot de la Catalunya Nord amb la intenció de conèixer de prop el nostre projecte.

VISITES GUIADES

L’Ecomuseu-Farinera ofereix la possibilitat de fer una visita guiada que permet la descoberta de l’espai de la fàbrica i el coneixement...

 

L’Ecomuseu-Farinera ofereix la possibilitat de fer una visita guiada d’una hora de durada aproximadament, que permet la descoberta de l’espai de la fàbrica i el coneixement de les varietats de blat, dels sistemes utilitzats per l’home per a moldre’l, les fases del procés industrial i la font d’energia que fa funcionar la maquinaria.

Modalitats de visites

Visites guiades individuals. Calendari 2018:

  • Fira del pa, la farina i el blat, 13 de maig.

Visita guiada màxim 20 persones, prèvia inscripció.

  • Nit Europea dels Museus, 19 de maig.

Visita guiada nocturna conjunta a l'Ecomuseu-Farinera i al Museu d'Història Medieval Cúrria-presó. GRATUÏTA. Visita guiada màxim 20 persones, prèvia inscripció.

  • Estiu 2018. Juliol i Agost

Visita guiada Enfarina’t amb degustació de Pa de la Tramuntana i cervesa Rufa de blat. Cada dilluns en català i anglès. Cada dimecres en castellà i francès. A les 18h. Preu :4€ Reserves 972 25 05 12 / 972 15 62 33 / 972 45 08 02.

  • Festival Terra de Trobadors. 8 de setembre de 2018.

Visita especial: Castelló d'Empúries, vila de molins medievals. A les 17h. GRATUÏTA. Reserves al 972 25 05 12.

Visites guiades grups no escolars:

Horari: Imprescindible concertació prèvia al telèfon 972 25 05 12.

  • Durada visita: 1 hora. Cada hora s’atén a un sol grup.
  • Grups: màxim 30 persones.
  • Preu: La taxa l’any 2018 és de 2,15 € per persona. El pagament el podeu efectuar el mateix dia de la visita.

L'Oficina de Turisme del municipi també ofereix visites a diferents monuments del municipi. Per a més informació consulteu: www.castelloempuriabrava.com/

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en Grup de Caminants

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca i a repassar-ne les marques.

 

Fes-te soci / padrí del camí

Ajuda'ns a fer El Camí!

 

Fes-te amic del camí

Estigues informat de totes les novetats.