Ubicació: 

Viladecavalls és un municipi a l'oest de la comarca del Vallès Occidental, estès en la seva major part a la dreta de la riera de Gaià, fins a la seva confluència amb la riera de Sant Jaume (límit occidental del terme).

El poble de Viladecavalls, conegut popularment com la Tarumba i els seus habitants com a tarumbaires, està format per dos nuclis a banda i banda de la carretera local B-120, situats damunt la carena de la serra de Sorbet. Aquests veïnats van sorgir al voltant de dues quadres o cases fortes pertanyents a la parròquia romànica de Sant Martí de Sorbet, una de les tres que conformaven el municipi actual, juntament amb les de Sant Miquel de Toudell i Santa Maria de Toudell, totes tres incloses al terme del castell de Terrassa i més tard al municipi de Sant Pere de Terrassa, fins que el 1849 es va configurar el terme municipal de Viladecavalls amb les tres parròquies precedents, la quadra de Clarà i algunes masies que pertanyien a Olesa i Ullastrell.

A partir de la dècada del 1950 Viladecavalls es va convertir en poble d'estiueig de la gent de Terrassa i Barcelona i va veure aparèixer diverses urbanitzacions al seu voltant. Actualment, el nucli antic de Viladecavalls tan sols aplega el 25% de la població del terme municipal.

Els boscos, de pins i alzines, ocupen més de la meitat del municipi, dominat al nord per la serra de Collcardús. Limita al nord amb Vacarisses, a l'est amb Terrassa, al sud amb Ullastrell i a l'oest amb Abrera i Olesa de Montserrat.

La proximitat a Terrassa ha fet possible que últimament s'hagin instal·lat al terme un bon nombre d'indústries (als polígons de Can Mir o Can Tries) i ha fet proliferar-hi les urbanitzacions residencials de construcció recent, cosa que ha disparat la població del municipi

LLOCS D'INTERÈS

  • Fonts i Masies. A banda de les nombroses masies que trobem escampades a tot el terme municipal com les de Can Corbera, Can Colomines o Can Boada de les Parentes entre d’altres, el visitant trobarà diverses fonts, com la de Can Turu, la de la Font del Capellà o la font dels Rosers a Can Sanahuja.
  • El roure centenari. Si anem en cotxe, agafarem la carretera b-120 direcció Olesa de Montserrat i uns cinc metres abans de la indicació del Km 8, agafarem el trencall a la dreta, on podrem deixar el vehicle a l'esplanada. Agafarem l'antic camí de Can Marcet i seguint uns 300 metres, trobarem un trencall d'una pista que es desvia a la dreta. Aquest camí ens portarà al roure centenari, un arbre espectacular envoltat d'un paisatge únic.
  • El turó de les Bassotes

 

PARCS I ÀREES D'ESBARJO

  • L'Alzinar de Can Turu.
  • La Rosa dels Vent
  • El municipi es troba dins la depressió prelitoral i té un relleu força heterogeni marcat sobretot per la presència de nombrosos torrents i rieres entre les que destaquen la Riera de Gaia i el Torrent de Salt a l’est, la riera de Sant Jaume a l’Oest i al nord el Torrent del Llord.
  • D’entre els cims que envolten el municipi cal destacar el turó del Ros d’una alçada de 628 metres, el del Mimó de 623 i els de les Guixeres de 564 metres. També cal destacar diferents elevacions del terreny com la Serra de Sorbet, a la que s’hi troba enclavat el casc antic de Viladecavalls, al sud-est les serres del Turó i Colomines, al nord-est la serra de Can Trullàs i al nord el turó de la Barrumbina.

 

OFERTA CULTURAL

  • Sant Antoni Abat
  • Carnestoltes
  • Jocs Florals
  • Cantada de Caramelles (Setmana Santa)
  • Cursa Popular (maig)
  • Festival de Patinatge Artístic
  • Activitats de Nadal i Reis

 

FESTA MAJOR

  • D'estiu: Segon cap de setmana de juliol. Cada any Viladecavalls celebra la seva tradicional Festa Major d’Estiu que s’escau el segon cap de setmana del mes de juliol. Una festa amb un marcat caire popular que aplega als veïns i veïnes del municipi de totes les edats per gaudir d’uns dies de festa, cultura, amistat i germanor. Durant l’estiu tots els barris del municipi organitzen també les seves festes majors.
  • Festa de Sant Martí (novembre). El patró del municipi és Sant Martí i per aquesta raó el dia 11 de novembre se celebra la Festa Major d’hivern. Una diada on el protagonisme és de la gent gran, els més menuts i els esportistes.

 

Fotografia de la pàgina www.ccvo.cat (Consell Comarcal del Vallès Occidental)

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí