Senyalitzant el Camí brancal de la Conca del Mogent

Crònica del taller de senyalització dels alumnes de l'institut Pla Marcell del Camí brancal de la Conca del Mogent

 

8 de febrer de 2023.

Després d'una petita formació d'introducció a l'univers d'El Camí a l'aula de l'escola el dia anterior, ens vam trobar de bon matí al pavelló municipal d'esports de Cardedeu. Ens vam ajuntar 15 alumnes d'entre 3er i 4t d'ESO i 3 professores de l'institut Pla Marcell junt amb 2 treballadors del Pas per senyalitzar el Camí brancal de la Conca del Mogent.

Vam decidir començar les pràctiques de marcatge després de caminar uns minuts fins a l'Antic Camp d'aviació de Cardedeu, donat el grau de trànsit de persones i vehicles que es produïa a aquella hora punta. El clima era fresc i humit, amb algunes lleus plovisquejades a les primeres hores de l'activitat. 

Un cop allà vam ensenyar les marques bàsiques, tant per l'anada com la tornada i les creus per als que es despistin i vagin en direcció incorrecta.

Donat que aquell brancal no estava senyalitzant, vam partir de zero, i els alumnes van poder ubicar-se i seguir el tram amb l'app de Wikiloc. A l'inici hi havia alguns dubtes i vam comprovar com, a priori pot semblar una activitat trivial, però un cop allà s'adonaren que hi ha tota una ciència al darrere i és més complex del que pot semblar al principi. Alhora veiem la dificultat de marcar algunes zones del tram on no hi ha cap element públic on pintar i fins i tot havíem d'agafar pedres grosses i moure-les de lloc per deixar la marca.

Alguns d'ells vivien l'activitat amb gran atenció i donant-li la importància que té: s'ha de guiar els caminants perquè no es perdin! D'altres no mostraven tant d'interès i el clima fred els desanimava per moments. El dia anterior a l'aula ja havíem fet 4 grups per a fer l'activitat més dinàmica i en un cert punt on ja havien agafat autonomia vam decidir avançar dos dels grups per anar marcant de forma superposada: avançant-se uns als altres a la següent cruïlla un cop senyalitzada l'anterior. També van veure com les marques d'El Camí són diferents (més complexes) de les d'altres rutes senderistes en coincidir en certs punts amb altres senyalitzacions.

 

Durant l'activitat es van fer assemblees per arribar a petits acords, ens va acompanyar música mentre caminàvem i, fins i tot, van fer un castell de dos per pintar un senyal dalt d'un arbre i que fos ben visible! Tot plegat gràcies també a l'actitud motivadora i càlida de les mestres de l'escola que ens van acompanyar.

Després de tot el matí vam poder senyalitzar prop de 5 km del brancal i, com que es va fer tard, van acordar alguns venir un altre dia a senyalitzar el tram de tornada, ja que, se'ns va fer tard i vam decidir tornar per l'avinguda Pau Casals a Llinars per escurçar-la. 

Contents per l'aprenentatge i per haver col·laborat a vetllar El Camí, ara els alumnes de Pla Marcell  ja estan preparats i amb ganes de sortir a marcar un altre tros d'El Camí pel seu compte i esperem que ben aviat tot el brancal ja estigui senyalitzat.

Si vols que la teva escola també sigui vetlladora informa-te'n aquí.

 

Activitat organitzada amb el suport de:

Esteu aquí