Capital

Superfície

1 343.10km²

Població

14 113hab.

Densitat

10.50hab/km²

Data Població

2012

El Pallars Jussà és una comarca pirinenca que ocupa el territori que va des de la conca mitjana de la Noguera Pallaresa i els seus afluents, el Flàmules i el Conques, fins a l’últim gran contrafort pirinenc, la serra del Montsec. Limita al nord amb les comarques del Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça, a l’est amb la comarca de l’Alt Urgell, al sud amb la Noguera i a l’oest amb la comarca de la Ribagorça.

Tradicions: 

Els raiers

Eren les persones que transportaven la fusta del Pirineu per la Noguera Pallaresa, riu que va ser una via de comunicació molt important ja des de l’antiguitat: s’han trobat monedes ibèriques i romanes a ambdós marges del riu. Els raiers utilitzaven la Noguera per transportar fusta fins que es van construir els embassaments. L’aparició de les preses de Sant Antoni, Terradets i Camarasa va suposar l’extinció d’aquest ofici tradicional. Actualment, a principi de juliol i amb un caire festiu, es reviu a la Pobla de Segur el transport de la fusta per un tram del riu: la Diada dels Raiers.

Mercats i fires

Els mercats i les fires són uns dels altres atractius turístics importants de la comarca. Cal fer esment als mercats setmanals de la Pobla de Segur, Tremp i Isona, que tenen lloc els dimecres, els dilluns i els dissabtes respectivament; són mercats majoritàriament d’aliments, tot i que també s’hi pot trobar roba i estris de la llar.

Pel que fa a les fires, n’hi ha de diversos tipus i se celebren a diferents llocs i èpoques. La majoria són de productes típics de la comarca i es fan un cop l’any: la fira de Primavera de Tremp, que exposa maquinària, automoció, productes del país, etc., o la fira de la Pobleta de Bellveí, que acull bestiar i productes artesanals.

Anualment se celebren les Jornades Micològiques, que compten amb activitats repartides per tota la comarca durant els caps de setmana d’octubre.

Productes típics

Els productes típics del Pallars Jussà són bàsicament alimentaris: els formatges i els embotits de porc, com les llonganisses, el xolís i la secallona. Cal destacar-ne la girella, que és un embotit fet de corder i arròs, i els licors fets d’herbes aromàtiques i medicinals com la Ratafia. També descata l’allioli de codony, que acompanya les carns i altres menges, una mostra de com s’aprofiten els recursos que ofereix l’entorn.

Medi i Paisatge: 

La flora del Pallars 

Al Pallars hi ha una varietat florística excepcional a causa de la varietat de clima i de sòl. La gran profusió d’hàbitats i microclimes ha fet del Pallars un lloc ideal per a l’evolució de les plantes que, en molts casos, han esdevingut endèmiques. S’hi localitzen, doncs, endemismes propis de la serralada prepirinenca i també d’altres únics de la serra del Montsec, on s’hi poden observar plantes que no es troben a cap altre lloc del món, però també hi ha plantes que tenen el seu hàbitat a les zones d’alta muntanya.

La Fauna del Pallars

Pels mateixos motius que la flora, la fauna pallaresa és també molt diversa. Es poden citar infinitat d’ocells, mamífers, rèptils, amfibis i peixos, però destaquem les espècies cinegètiques com el porc senglar, el cérvol, el cabirol i l’isard.

Entre les espècies més significatives de la fauna del Pallars, en destaca el trencalòs, Gypaetus barbatus, que és l'únic ocell del món que menja ossos (osteòfag). Malgrat que s'han produït algunes recuperacions recents, encara és un dels rapinyaires més rars a Europa. Obté el moll dels ossos més grans deixant-los caure de ben alt perquè s'estavellin contra la seva roca preferida de superfície plana, coneguda amb el nom de trencador. El Trencalòs s'observa regularment a Montsec d'Ares i Montsec de Rúbies, muntanyes que marquen el límit més meridional d'aquesta espècie a Catalunya.

Activitat econòmica: 

La comarca del Pallars Jussà és una comarca força terciaritzada per l’augment del turisme i els serveis, sobretot a causa de millores en l’administració pública i la sanitat. Tot i això, cal destacar la importància dels altres sectors. En general el sector primari és força més important que a la resta de Catalunya i, en canvi, el sector industrial hi té poca presència. Pel que fa al sector primari, és força important i sòlid, amb uns nivells d’activitat i de producció força elevats. Presenta una gran diversitat de conreus, entre els quals destaquen els cereals i els farratges per alimentar el bestiar. El tipus de bestiar predominant és el porcí, seguit del vaquí. Tot i que el bestiar oví també és important, ha disminuït molt en els darrers anys, ja que es basa en el pasturatge per la muntanya i s’ha produït una disminució considerable del nombre de pastors que s’hi volen dedicar. Desafortunadament, aquesta manca de relleu generacional fa perillar-ne la continuïtat.

El sector de la indústria va lligat a les centrals hidroelèctriques, el desenvolupament de les quals va ser molt important per al desenvolupament econòmic de la comarca. La resta d’indústries se solen concentrar a Tremp i la Pobla de Segur, d’entre les quals destaquen la indústria de la fusta, la de mobles i la indústria lletera. També cal tenir en compte petites indústries d’aliments que normalment són de caire familiar.

El sector de la construcció ha anat guanyant en importància gràcies a l’augment de la presència de l’administració pública a la zona i de l’augment de les segones residències, tot i que recentment ha patit una recesssió.

El sector terciari està lligat fonamentalment a l’augment dels serveis en l’administració pública, com són l’ensenyament i la sanitat, i, també, a l’augment del turisme a la comarca. En conseqüència, han augmentat el nombre d’allotjaments, sobretot de turisme rural (fet que ha permès al sector agrari i ramader compaginar les activitats primàries amb el turisme), i l’oferta de restaurants i bars.

 

Informació Pràctica: 

Com arribar-hi amb transport públic?

Línia Lleida-La Pobla dels Ferrocarrils de la Generalitat i diferents línies d’autobusos que creuen la comarca.

FFCC - 93 205 15 15.

http://www.fgc.es/cat/lleida-lapobla.asp   

ALSA - 902422242

www.alsa.es

Turisme Pallars

Consell Comarcal del Pallars Jussà: www.pallarsjussa.org, 973 650 187

Portal d’informació turística del Pallars Jussà: www.pallarsjussa.net

Oficina de Turisme del Tren dels Llacs: www.trendelsllacs.cat, 638683177

Esteu aquí