Divendres, 2 agost, 2024 a Diumenge, 4 agost, 2024

Un any més, des de la primera edició del 2008, des del PAS: Amics del Cami organitzem aquesta caminada, enguany en el format de 3 dies. Una ruta de senderisme cultural que inclou algunes pràctiques enfocades a la consciència interior, immersos en la natura sublim del Prepirineu del Ripollès. 

Boscos i rieres, cims, mites i romànic s'entrellaçaran amb silencis i pràctiques de caminar amb consciència, tot omplint-nos de la potent energia del Pirineu.

Un dels camins més simbòlics del país, que enllaça mites tan inspiradors i transformadors com la plenitud (Vidabona), la fertilitat (Núria) i el nodriment (Montgrony), amb una visió actualitzada. Els cims i la natura seran l'escenari que ens acompanyarà a transitar les etapes del camí interior a la plenitud, una vivència personal i diferent per a cadascú, inspirats en el llegat filosòfic de Xirinacs.

No cal experiència en meditació ni gran nivell excursionista: es caminarà 4 o 5 hores al dia amb aturades puntuals. El grup s'anirà reagrupant, respectant el ritme de cadascú.
Degut al desnivell de part de les etapes, considerem la ruta de nivell mig de dificultat, si bé hi ha alternatives amb transport públic (a compte de cadascú en cas de necessitar-ho).
Grup reduït (màxim 10-12 persones).

Etapes

Divendres 2: Queralbs - Núria (6 Km. Desnivell positiu:  877 m). Bonica pujada a Núria pel camí tradicional. Nit i àpats a l'alberg de Núria. (Qui ho necessiti, pot pujar amb el cremallera, sigui des de l'inici o fent un tros a peu amb el grup i retrocedint)
Dissabte 3Núria - Planoles (14 Km. Desnivell negatiu: 850 m). Etapa que va carenant planera amb vistes espectaculars. Baixada final pronunciada fins a Planoles (opció de fer la baixada dels 5 km finals amb taxi compartit). Sopar, nit i esmorzar a l'alberg de Planoles.
Diumenge 4Planoles - Montgrony (7,7 Km. Desnivell positiu: 810 m). Pujada inicial pronunciada que té premi en arribar al coll amb unes vistes espectaculars. Pla i baixada fins a Montgrony. 
 

Inscripció pels 3 dies: 290 €/persona. Fins el 30 de juny: 20€ de descompte (270 € tot inclòs)
Socis del PAS-Amics del Camí i joves estudiants: 260 €
Inclou: organització i guiatge dels 3 dies, dormir i tots els àpats menys el dinar del 1r dia (cal dur pícnic de casa). Opció d'autogestionar-se tots o part dels àpats (consulteu-nos la reducció de cost)
En cas d'especificitats alimentàries, feu-nos-ho saber en el moment de la inscripció.

Els vehicles els recuperarem el darrer dia amb taxi compartit (cost no inclòs, a dividir entre els assistents; orientativament, 10-20 euros/persona).

Lloc i hora de trobada: Queralbs 10:30h
El darrer dia conclourà havent dinat.

 

Dinàmica orientativa de cada dia

Esmorzar al lloc de pernoctació.
Bon dia amb una mica de ioga matinal.
Caminada amb aturades puntuals de dinàmiques meditatives individuals o grupals i el que suggereixin els diferents espais i moments. Cada dia els exercicis i la intenció estaran orientats a una de les diferents estacions del camí a la plenitud, representades en el dibuix de l'espiral de més avall (deixar anar, deixar-se fondre, deixar-se inspirar i deixar-se obrar).
Dinar de pícnic en ruta.
Arribada al final d'etapa, temps lliure, sopar i pernoctació als albergs de Núria i de Planoles.
Idioma de l'activitat: català.

 

Informació i inscripcions

Podeu veure informació general d'aquest tram a la pàgina del Camí (farem part del tram, des de Queralbs).

Inscripcions obertes a elpas@elcami.org fins el 25 de juliol

Places limitades; la plaça queda reservada en el moment de fer la paga i senyal.

 

Facilitador

Lluís Planas és promotor de tallers i processos de democràcia participativa, diàleg i consens per adults i infants, pensament global, acció noviolència i d'interioritat enfocada a la plenitud individual i col·lectiva.
https://lluisplanash.blogspot.com/  ·  @LluisPlanasH  ·   lluisplanas@pas.cat   ·   

Per conèixer una mica la base filosòfica del camí a la plenitud en base al model global de la realitat de Lluís M. Xirinacs, podeu consultar el canal de Telegram: https://t.me/camicargol

.


Enfocament

Aquesta caminada us serà un bany d'energia i de renovació que no oblidareu!;) Regalar-nos un espai de reconnexió, de gaudi, de carregar piles, de conèixer gent nova i de revisar el propi camí vital i col·lectiu, ens és essencial per fer de la vida una obra d'art, una vida plena i amb sentit.
És una activitat bàsicament de senderisme cultural, amb un component d'interioritat. Donarem un sentit actual i vivencial a aquests llocs mítics i ancestrals del Pirineu català com són la plenitud (Vidabona), la fertilitat (Núria) i l'alletament (Montgrony), combinant el caminar amb pràctiques senzilles per connectar amb la natura i amb les quatre estacions del camí a la plenitud. Ens serà d'inspiració el diagrama que Xirinacs va sintetitzar a partir de les diferents savieses i tradicions i que trobareu actualitzat i simplificat més avall.
Les quatre fases o estacions d'aquest camí universal no són altres que les de la mateixa natura:

   1- Deixar anar: la tardor, l'alliberament d'aferraments per esdevenir subjectes lliures.
   2- Deixar-se fondre: l'hivern, la consciència de ser part d'un Tot universal que és dins nostre i que ens uneix a tots i a  tot. La no-dualitat de la dimensió profunda de la realitat.
   3- Deixar-se inspirar: la primavera dels dons i propòsit vital. Inici de noves etapes, projectes, relacions, inspiracions.
  4- Deixar-se obrar: l'estiula realització del propòsit vital, els fruits vocacionals.

Sovint, la vida que portem ens allunya de la nostra essència, de la vocació al servei del bé comú. Per això és important regalar-nos de tant en tant un espai com aquest o el que a cadascú li funcioni, per anar discernint i revisant el propi camí vital, que ben enfocat porta a l'estat interior de plenitud, i no trobar-nos un dia a la tardor de la vida amb una sensació de buidor.

El viatge és únic per a cadascú. Es tracta d'una activitat amb un cert caire iniciàtic, de reconnexió personal amb un mateix, amb els altres, amb la nostra dimensió nacional i humana i amb la natura. Justament el bany de natura és un catalitzador immillorable per deixar anar tot allò que ja no necessitem i que ens és un llast, deixant aflorar la llibertat, la pròpia vocació i propòsit vital. Només cal deixar espai per connectar amb les quatre estacions dins nostre, comunes a totes les persones, cultures i espècies de la terra.

+ info del camí a la plenitud:
Telegram: https://t.me/+Yy6AMJaKBjYyZjQ0
https://www.elcami.cat/cami-interior
 

 

Grau de dificultat

L'activitat no demana un alt nivell de preparació, però algunes etapes tenen pendent, per tant considerem la ruta de nivell mig: cal estar avesats a caminar. Com veureu a l'enllaç d'aquest tram, les etapes no són llargues, si bé algunes tenen trams de pujada que transitarem cadascú al seu ritme. Si algú ho necessités, te l'opció de fer la pujada a Núria en el cremallera o fer un tros a peu i després tornar a buscar el cremallera. La 2a etapa de Núria a Planoles és espectacular i va carenant, amb pocs desnivells. La baixada final des de Fontalba fins l'alberg hi ha l'opció de fer-la en taxi compartit.
La darrera etapa de Planoles a Montgrony comença amb una forta pujada i després planeja fins a Montgrony. Si per algun motiu algú no la pogués fer, disposa de tren de Planoles fins a Ribes de Fresser i Ripoll. 

Comentaris dels participants en caminades i retirs anteriors

Em sento profundament agraïda d'haver participat en aquesta activitat del Camí de Plenitud i falten paraules per expressar tot el viscut. Gràcies Lluís per acompanyar-nos a experimentar la saviesa primordial de la naturalesa, que ens ajuda a retornar a l'essència; ella ens reflecteix la plenitud que està al nostre abast si li obrim el cor i l'escolta profunda. Atresoro en el record els bonics espais d'exploració, escolta, respecte, apreci i connexió que s'ha creat en el grup, i també les fantàstiques col·laboracions amb Irehom, els potents moments musicals, les converses, les rialles, els silencis, les abraçades i tot el moviment vital i espontani que anava naixent. He vist meravellada com cada persona del grup anava connectant amb allò que que necessitava en el moment en què es trobava. Ha sigut una experiència integradora que m'ha portat a descobrir persones fantàstiques, projectes inspiradors i una connexió encara més íntima i conscient amb la Natura - interior i exterior- i especialment amb la Vida. Gràcies de tot cor, que l'espiral segueixi creixent amb força.

Margarida (Reus, Baix Camp)


Recordo el moment a primera hora del matí, al mirador sobre les muntanyes, amb l’aiguaneu que venia des de vés a saber on.
A la meva retina han quedat molts moments d’aquell fugaç cap de setmana. El foc, el paisatge, les cançons, la natura, les paraules del Lluís, les converses, la companyia… Però sobretot l’aventura, haver sortit de la zona de confort i haver furgat en el meu interior, crec que és el que ha deixat més petjada en el meu subconscient.

Joan C.
______________________________________________________________________

He sentit molta serenor i crec que en part és per aquesta dosi de calma i reflexió que vaig trobar al retir de la mà del Lluís i de tots vosaltres. El fet d’aturar-nos, escoltar-nos, reconnectar amb nosaltres mateixos, contemplar la natura, compartir i mirar-nos als ulls dels altres, m’ha donat força. L’estada va ser una vivència enriquidora, no tant a nivell individual, ja que jo entro i surto sovint de la meva zona de confort, com el que va representar com experiència col·lectiva amb gent que no coneixia i amb qui vaig connectar plenament. 

Diana D.
_____________________________________________________________________

Ostres, quina experiència! Encara estic sota l’efecte del retir. El lloc és meravellós, la naturalesa té una força impressionant, el temps d’hivern, boirós i humit, va acompanyar-nos tot el cap de setmana. El guiatge, extraordinari. El grup de gent molt, però que molt agradable.
Moltes gràcies per tot.

Manel (Barcelona)

______________________________________________________________________ 

Moltes gràcies per les fotos, els textos, la música...
Ben profitós en bona companyia.
Bon aliment en tots els sentits.

Gemma A. 
________________________________________________________

Et volia agrair molt la teva tasca com a dinamitzador del camí a la plenitud, donar-te les gràcies pel regal que conjuntament ens has donat. He tornat amb un esperit renovat, amb una llumeta interior que vull continuar mantenint i engrandint. Estic encara en un “núvol blanc” que vaig integrant dins meu i interioritzant un nou esquema mental, seguint les passes dins l’espiral per assolir la plenitud a través de les estacions de la natura universal dins meu.

Maria (Barcelona)

______________________________________________________________________

El retir ha estat súper interessant i profund. Especial menció a l’exercici d’un davant de l’altre mirant-nos als ulls una estona; he sentit que érem U i que l’energia fluïa circulant de l’un a l’altre. M’ha agradat molt experimentar-ho.
Gràcies, vida, Lluís, a l'entorn i als companys, per aquest gran obsequi.

Anna Maria
_____________________________________________________________________

Moltres gràcies a tots els que feu possible aquest espai de convivència, treballeu i divulgueu aquest projecte tan enriquidor que transforma l’interior de les persones cap a una vida més plena, sàvia i feliç. L’espai, l’estada, les xerrades, les activitats i el grup ha sigut molt potent. Tornaré! Moltes gràcies!

Carol (Barcelona)
______________________________________________________________________

El camí a la plenitud va més enllà d’unes jornades de meditació. És un equilibri entre viure a fons la natura, experiències que juguen amb el silenci i la cerca del jo més interior, i una alimentació i ambient que ho reforça tot plegat.

Ferran (Sitges)

__________________________________________________________________________

Un cap de setmana molt intens i profitós.
M'he sentit molt contenta de ser partícip de l’empenta que transmeteu amb el retir, les activitats i els valors de fons, l'entorn. Increïble lo lligada que m'hi sento, no deixa de sorprendre’m.
Moltes gràcies pels vostres silencis i complicitats. Ens hem acollit l'un a l’altre i ens hem entès.
I sobretot gràcies Lluís per un retir, una porta oberta, una excusa per retrobar i conèixer el JO que tenia ben oblidat.
Espero retrobar-vos ben aviat!!
Tot lo bo i millor per tots vosaltres en aquest solstici que sembla ser tan prometedor,

Una forta abraçada,

Cati (Torroella de Montgrí)

______________________________________________________________________

Agrair-te de nou i felicitar-te per la iniciativa i creació d'aquest projecte, és un regal haver-vos conegut.
Ha estat molt nodridor, molt bona companyia, un entorn natural fantàstic i cal remarcar el servei impecable.
Penjaré algunes fotos.
Una abraçada i fins aviat!

Anna (Torroella de Montgrí)

______________________________________________________________________

Projectes bonics que val la pena conèixer, amb un preciós equip humà al darrere i una filosofia molt interessant. Un espai de desconnexió (o re-connexió) amb dies de meditació i caminades per les fantàstiques muntanyes del Ripollès, com feia anys que no feia.
Aventures i coneixences d’aquelles que queden guardades ben endins…

Joana

______________________________________________________________________

“Camí per despertar
silenci per alliberar,
descobrir al compartir,
deixar anar per enriquir.
Pas a pas,
pas del temps,
camí a l’origen,
sense finalitat ni fi.
Un racó aïllat
que et permet reconnectar
i pensar un món millor.”

Núria M. (Vic)

______________________________________________________________________

Fent el camí de plenitud, connectant amb tots els pobles de la terra i amb totes les
criatures de l’univers.

Núria L.

______________________________________________________________________

Un temps de retirada interior per connectar dins i fora, amb una mateixa i amb l’entorn i el comú.
La filosofia de vida del Xirinacs explicada amb la connexió a la natura i els cicles vitals de la terra. Espais de silenci on conéixer-nos des d’altres perspectives.

Gemma G. (St. Antoni de Vilamajor)

______________________________________________________________________

Molt més que un retir de meditació, és una experiència fantàstica on anem aprofundint en una nova manera d’entendre la vida. En Lluís ens guia sense cap tipus de dogmes, només amb la inspiració que ens dona la natura potent i màgica que ens envolta.

Jordi C.

______________________________________________________________________

Aquest recés ha estat una experiència molt més rica del que em pensava i, un cop finalitzada, aquesta sensació s’accentua encara més. Un equilibri entre reflexió, meditació, moviment, música i coneixement. Tot plegat en uns indrets màgics, amb molt bona companyia i amb una atenció esplèndida.
El guiatge per tot aquest camí és deliciós, i fa que un procés profund com el camí a la plenitud es faci planer, agradable i alhora intens i molt interessant.

Laura V.

______________________________________________________________________

Buscava fer recés, trobar el silenci i la pau envoltat de natura. I a més d’això, vaig trobar una nova manera de veure el món i l’univers, des de la mirada de comunitat i en clau catalana.
L’equip es dona perquè els participants al camí de plenitud se sentin molt a prop del cel i amb els peus a terra.
Descobrir part del llegat de’n Lluís Maria Xirinacs i sentir en la pròpia pell i l’ànima com va donar-se al seu projecte vital, al misticisme, a Catalunya i al coneixement lliure i democràtic ha estat molt gratificant. Em falten línies per abocar tot el viscut.
Aneu-hi i deixeu-vos portar…

Felicitats i endavant amb els projectes.

Mateu B. (La Garriga)

Esteu aquí