Maresme

Patrimoni: 

El Maresme és una comarca per visitar tot l'any. Combina la riquesa d'una zona turística reconeguda internacionalment i la cultura, la gastronomia i les tradicions de les seves festes populars; el verd intens dels seus tres parcs i la blavor del mar, amb platges extenses, trencades per petites cales, que conformen un paisatge idíl·lic, d'una típica bellesa mediterrània.

Hi podem trobar des de restes arqueològiques dels íbers, fins múltiples torres defensives, grans masies dedicades a la vinya o arquitectura modernista.

Podeu consultar els següents enllaços per trobar més informació:

MaresmeTurisme

Costa de Barcelona-Maresme

Dades Generals
Superfície: 
399.00km²
Data Població: 
2012
Població: 
436 487hab.
Densitat població: 
1 093.90hab/km²
Introducció: 

El Maresme ocupa una franja estreta de terra del nord-est de Catalunya, entre Barcelona i la Costa Brava. Es troba als vessants i als peus de les muntanyes de la serralada Litoral —serres de Marina, Sant Mateu, del Corredor i del Montnegre (les quatre protegides ara com a parc natural)— de platges llargues i sorrenques on aflueixen una sèrie de rieres formades a les muntanyes esmentades. Mataró n'és la capital i comprèn un total de 30 municipis. El seu litoral és conegut turísticament com la Costa del Maresme.

Medi i Paisatge: 

Les platges del Maresme, tan transcendents per a la comarca i també per a Barcelona, han estat sovint objecte de preocupació. Acabada la transformació de les planures en camps de conreu regats i traçada ran de mar la línia del ferrocarril de Mataró (mitjan segle XIX), allargada després fins a Maçanet de la Selva, la desaparició gradual de l'esplanada davant Vilassar de Mar, amb hortes i cases, i la de les drassanes del Masnou, Mataró i Arenys obligà a protegir la via del tren. Ha calgut també protegir el litoral amb espigons, que han ajudat a fixar (i ensems a enlletgir i a pol·luir) les platges. La causa no sembla tant l'enfonsament de la costa com l'arrossegament de materials cap al SW pels corrents litorals. L'any 1986 hom posà en pràctica un pla de recuperació i regeneració d'aquestes platges, que ha consistit a abocar-hi sorra dragada del fons marí. Hom ha dut a terme ja la primera fase d'aquest pla que ha permès d'eixamplar les platges situades entre el turó de Montgat i Premià de Mar, i uns 2 km de la del terme de Malgrat; hom calcula que l'operació s'haurà de repetir cada tres o quatre anys. D'altra banda, l'aportació dels corrents fluvials (la Tordera i les rieres litorals, gairebé una per platja, entre les quals destaquen les de Vallalta i d'Argentona) és prou considerable perquè calgui protegir de les seves revingudes els camps regats. El fort pendent degut a la proximitat del nivell de base explica l'empenta remuntant d'aquestes rieres. La riera d'Argentona ha aprofundit en la Serralada Litoral fins a uns 12 km del litoral, i ha situat la divisòria hidrogràfica a 2 km del Mogent.

Font: Enciclopèdia Catalana

Etimologia del nom: 
El nom de la comarca prové de la construcció llatina MARITIMUM, que vol dir "costa de la mar".
Gastronomia: 

En la cuina del Maresme predominen els productes del mar i de l'horta. Alguns dels seus productes tenen prestigi: les maduixes, sobretot de Sant Iscle de Vallalta i de Sant Cebrià de Vallalta, les cireres d'Arenys de Munt, els tomàquets rosa, els pèsols de Sant Andreu de Llavaneres i de Caldes d'Estrac, les mongetes del ganxet de Palafolls i els bolets del baix Maresme. Del mar destaquen les gambes, els escamarlans, els calamars i les cloïsses d'Arenys de Mar, a més de l'àmplia gamma de peixos de la costa. Un complement és la Denominació d'Origen Alella famosa, sobretot, pels seus vins blancs.

Activitat econòmica: 

El Maresme ha estat un important pol industrial, destacant especialment les indústries tèxtil, química, i metal·lúrgica. L'agricultura destaca històricament en la seves vessants viticultora i, la floricultora, horticultura que suposa més de la meitat de la producció d'aquest sector a Catalunya. La pesca i el turisme han estat també sectors rellevants en una comarca amb tants quilòmetres de costa. però amb els pas dels anys la nostre enconomia s'ha anat transformant a passar al sector túristic.

Però els darrers decennis ha esdevingut —per la benignitat del clima i la bellesa del paisatge i també la proximitat amb Barcelona— una comarca eminentment turística, especialment a l'Alt Maresme, i residencial per la proximitat de Barcelona, especialment al Baix Maresme. Aquesta comarca disposa d'una bona infraestructura turística (hotels, càmpings, ports esportius, golf, etc).

Museus: 

Al Maresme hi podem trobar gran varietat de museus, de totes les tipologies i per a tots els gustos:

 

Arenys de Mar: MUSEU D'ARENYS DE MAR, MUSEU MARÈS DE LA PUNTA, MUSEU MOLLFULLEDA DE MINERALOGIA, ARXIU MUNICIPAL FIDEL FITA.

Arenys de Munt: ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL, MUSEU FAUNA VERTEBRADA "JORDI PUIGDUVÍ"

Argentona: MUSEU DEL CÀNTIR, COL·LECCIÓ DE PUNTES AMICS DE CONCEPCIÓ MORÉ"

Cabrera de Mar: FUNDACIÓ BURRIAC

Cabrils: MUSEU ARXIU

Caldes d'Estrac: FUNDACIÓ PALAU. PICASSO A CALDES D'ESTRAC.

Canet de Mar: CASA MUSEU LLUÍS DOMÈNECH I MONTANER,  ARXIU MUNICIPAL

Calella:MUSEU ARXIU

Dosrius: ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL

El Masnou: MUSEU MUNICIPAL DE LA NÀUTICA, MUSEU CUSÍ DE FARMÀCIA, CASA DE CULTURA, ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL, MINA MUSEU.

Malgrat de Mar: ARXIU MUNICIPAL

Mataró: MUSEU ARXIU DE SANTA MARIA DE MATARÓ, ARXIU HISTÒRIC COMARCAL DE MATARÓ, MUSEU DE MATARÓ, FUNDACIÓ JAUME VILASECA - Museu del Gènere de Punt.

Òrrius: COL·LECCIÓ ESGLÉSIES DE CATALUNYA, de Joan Cuquet.

Pineda de Mar: FUNDACIÓ THARRATS D'ART GRÀFIC

Premià de Dalt: MUSEU MUNICIPAL, MUSEU DE LA CAÇA I LES ARMES DE CAN BOTEY.

Premià de Mar: MUSEU DE L'ESTAMPACIÓ, FUNDACIÓ CRIT, ARXIU MUNICIPAL.

Sant Andreu de Llavaneres: MUSEU–ARXIU, ARXIU PARROQUIAL.

Sant Pol de Mar: MUSEU DE PINTURA

Sant Vicenç de Montalt: MUSEU DEL PESSEBRE DE CATALUNYA

Santa Susanna:MUSEU DE LA PAGESIA

 

Teià: FONS ANTONI BATLLORI I JOFRÉ

Vilassar de Dalt: MUSEU "CAU DEL CARGOL", MUSEU TÈXTIL, ARXIU ALBERT BASTARDES, MUSEU ARXIU MUNICIPAL.

Vilassar de Mar: MUSEU ENRIC MONJO-MUSEU MUNICIPAL VILASSAR DE MAR, MUSEU DE LA MARINA, MUSEU DE LA MINA VELLA.

Informació Pràctica: 

Com arribar-hi

Amb cotxe

  • Des de França: Carretera N-II (Girona-Barcelona),Autopista AP-7 (antiga A-7), sortida Hostalric direcció Tordera
  • Des de Barcelona: Carretera N-II (Barcelona-Girona),Autopista C-32 (antiga A-19) Barcelona-Palafolls
  • Des de Granollers: C-60, enllaçant amb la C-32 o la N-II a Mataró

Amb tren

El Servei de Rodalies de Renfe té parada a totes les estacions dels pobles del litoral maresmenc.

Línia R1 amb recorregut Barcelona i fi de trajecte a les estacions de Mataró, Calella, Blanes i Maçanet-Massanes, depenent dels horaris.

Tel. 902 24 02 02
www.renfe.com

 

Amb bus

Les empreses Casas i Barcelona bus – Sagalés estableixen connexions des de Barcelona amb diverses localitats del Maresme.