Alt Empordà

Patrimoni: 

L'Alt Empordà és una comarca on s'hi poden trobar manifestacions de diverses conteses històriques.

S'hi concentren més d'un centenar de dòlmens (el més gran de Catalunya és la Creu d'en Cobertella, situat a Roses) i menhirs, digne de la regió megalítica més important de Catalunya.

Com que es tracta d'una regió de pas, ha estat parada i fonda i punt estratègic d'interès per a diverses civilitzacions: grega, la romana o la ibèrica.

L'art romànic és present en aquest territori amb molta densitat d'arquitectura religiosa: esglésies parroquials i capelles a cada comarca, motiu d'orgull i identitat dels seus habitants. També completen la signularitat arquitectònica els monestirs benedictins com el monestir de Sant Pere de Rodes, les abadies agustinianes i castells enlairats. S'han conservat també esglésies pre-romàniques, dels primers temps del domini carolingi (s. IX-X) d'un gran interès, que són el fonament del romànic autòcton.

També l'art gòtic i el Renaixement tenen seu a l'Alt Empordà, especialment a Castelló d'Empúries.

El poble de Cadaqués, arran del Cap de Creus, és un iman per excel·lència d'artistes del país, centre artístic d'avantguarda.

Hi ha un lligam molt estret entre l'Empordà i Salvador Dalí: l'influenciable context paisatgístic de Dalí és també part de la identitat singular de l'Empordà, que precisa d'aquest personatge empordanès (de Figueres i de Cadaqués) en el seu reconeixement. En qüestió de patrimoni, també cal destacar la presència del Teatre-Museu Salvador Dalí de Figueres i la Casa-Museu Salvador Dalí de Cadaqués.

Font: CC Alt Empordà.

Tradicions: 

 

Dades Generals
Superfície: 
1 357.53km²
Data Població: 
2014
Població: 
140 214hab.
Densitat població: 
103.30hab/km²
Introducció: 

L'Alt Empordà és una comarca situada al nord-est del Principat de Catalunya. Limita amb el Vallespir i el Rosselló al nord; amb el mar Mediterrani a llevant; les comarques del Baix Empordà, el Gironès i el Pla de l'Estany al sud, i la Garrotxa a ponent. És una comarca fronterera entre l'estat espanyol i l'estat francès. Aquesta característica, i el fet d'estar dotada de comptats colls com a passos fronterers, l'ha feta escenari constant de la relació entre ambdós estats, especialment en nombroses conteses històriques entre les que hi destaca l'exili de la Guerra Civil Espanyola. Essent, des del Cap de Creus el cap de la massa rocosa dels Pirineus, destaquen en el seu relleu les Salines i l'Albera, malgrat que és també una comarca molt planera i dedicada al conreu secà.

L'Alt Empordà també destaca per la seva situació marítima estratègica, amb ports atents a l'entramat mercantil del mar Mediterrani, de gran importància des des enclavaments grecs i romans.

Medi i Paisatge: 

L'Alt Empordà és l'única comarca del Principat de Catalunya que té tres  espais naturals catalogats: els  Aiguamolls de l'Empordà, el cap de Creus i la serra de l'Albera.

La comarca  es troba a cavall entre la mar Mediterrània i els  Pirineus. Des d’un punt de vista mediambiental, és una situació envejable.        

L’Alt Empordà, una terra de pas  acollidora i  transitada de nord a sud, presenta una gran diversitat biològica i paisatgística: des de la plana agrícola, amb les seves closes i  aiguamolls, passant per la costa retallada del litoral nord que forma petites cales i fons marins, fins als pics més escarpats dels  Pirineus, a l’interior.

L’orografia de la comarca de l’Alt Empordà, amb una plana envoltada de  muntanyes i puigs fan possible de fruir vistes panoràmiques en entorns naturals excepcionals. Trobem els Puigs emblemàtics com el Neulós, el  Moixer o el Bassegoda.

El litoral altempordanès conté tant aviat platges quilomètriques a la plana, com caletes recòndites envoltades de roques a la península del cap de Creus i  el litoral nord, així com les més platges sorrenques dels municipis més turístics.

Font: CC Alt Empordà. Consorci Salines-Bassagoda. 

 

Consorci Salines - Bassegoda

El setembre de 2007 es constitueix el Consorci Salines Bassegoda, que
integra els municipis d'Agullana, Albanyà, Avinyonet de Puigventós, Biure
d’Empordà, Boadella i les Escaules, Cabanelles, Cistella, Darnius, Lladó,
Llers, Maçanet de Cabrenys, Navata, Pont de Molins, Sant Llorenç de la
Muga, Terrades, Vilanant, La Vajol i la Diputació de Girona.
Els objectius del Consorci són la preservació i la revalorització del
patrimoni paisatgístic, cultural i mediambiental de l’espai delimitat pels
municipis integrants del Consorci i la promoció del desenvolupament
sostenible de les activitats econòmiques que siguin compatibles amb les
funcions que compleix dins dels termes municipals dels municipis
integrants.
Amb aquesta finalitat, els objectius s'orienten en quatre grans eixos:
1. Protecció, restauració i millora del patrimoni natural i cultural de
Salines Bassegoda.
2. Desenvolupament local que millori les condicions de vida de la població
vinculada a Salines Bassegoda, basat en l'aprofitament sostenible dels seus
recursos.
3. Ordenació dels usos de lleure.
4. Foment de l'educació ambiental i la recerca científica."

 

Font: Montse Pascual, Consorci Salines-Bassegoda.

Moviments socials: 

Institució Alt Empordanesa per a l'Estudi i Defensa de la Natura (IAEDEN). Integra la Plataforma Salvem l'Empordà. www.iaeden.cat

Maulets Alt Empordà www.mauletsemporda.blogspot.com

Etimologia del nom: 
El nom d'Empordà deriva d'Empúries (Empòrion en grec antic, o Emporiae en llatí) que significa «els mercats».
Gastronomia: 

Un producte molt típic de la comarca és la botifarra de perol. Són molt apreciats, també, els naps que es cultiven a Campmany que vesteixen el plat d'oca amb naps, així com les anxoves de l'Escala, de molt prestigi. Un dels plats més coneguts són els "platillos" - plats casolans de carn cuita que combinen cua, morro, peus i menuts tant de porc com de be. Cal destacar la botifarra dolça.

Són productes propis de l'Alt Empordà la ceba de Figueres, les mongetes de Sant Llorenç o el pollastre de l'Empordà.

A les poblacions costeres podem trobar gastronomia de mar i muntanya i sobretot el suquet de peix amb all i oli. Són molt apreciades, també, les llagostes del Cap de Creus. Un dels plats més típics confeccionat amb aquest producte és la llagosta a la catalana, elaborat amb xocolata.

Cal tenir present l'Oli DOP Empordà.

Com a dolços o postres, hem de destacar els bunyols de quaresma, els taps, les llances i les coques de crema i pinyons.

Per remullar-ho, els vins de la Denominació d'Origen Empordà són referents arreu del país.

Font: CC Alt Empordà. Gastroteca.

Característiques llengua: 

El parlar de l'Alt Empordà s'inclou en la variant oriental de la llengua catalana.

Hi ha autors que defineixen el parlar de la gent d'aquesta comarca, com el parlar central del nord, o com un parlar septentrional de transició, a mig camí entre el català central i el parlar rossellonès.

També cal tenir en compte les característiques comunes del parlar de la gent de les comarques gironines, que també les trobem en el parlar empordanès, en entonació, pronúncia i lèxic. És el cas de l'ús de la vocal -o- tancada en ocasions en què la resta de català central es diu oberta (flor, olla, pont...), o bé el fet de prescindir de la -d- en les construccions -NDR o -LDR (divenres, calre, cenra...), o bé la terminació -ut a la primera persona del singular del present d'indicatiu.

En morfologia, els possessius femenins són meu, teu, seu (casa meu, la meu mare), així com altres mutacions del gènere en mots com fred (la fred).

S'utilitzen les afirmacions amb "pla" (ell pla que s'espavila); també es fa servir per a les negacions (jo pla que vindré). També és molt habitual dir gota o res en comptes de dir "gens".

A l'Alt Empordà s'utilitza el reforç negatiu pas o poc (no pot pas ser), transició amb el parlar del nord. També s'hi coneix amb la conjugació futura del verb anar (jo iré, iria...). També és curiós l'ús del verb auxiliar "ser" en verbs de moviment (som arribats). Pel què fa al lèxic, està ple de rossellonismes i gal·licismes.

Activitat econòmica: 

L'Alt Empordà es caracteritza per una economia molt lligada al conreu mediterrani de l'olivera, la vinya i el blat, combinat amb el conreu de regadiu de blat de moro i alfals, lligat a la ramaderia, i la producció d'horticultura i fruiters. La pesca també és un sector actiu a l'Alt Empordà, i en són escenari els importants ports de Roses, el Port de la Selva, Llançà i l'Escala. L'Alt Empordà és una comarca integrada a la Costa Brava, cosa esdevé una destinació turística de masses. La costa, els indrets d'interès natural i històric, el llegat de Salvador Dalí... sumen valor turístic a aquesta comarca i, aquest, esdevé un sector important en l'economia empordanesa.

Font: CC Alt Empordà.

Museus: 

TEATRE-MUSEU SALVADOR DALÍ CASA-MUSEU SALVADOR DALÍ www.dalimuseum.com

MUSEU DELS JOGUETS (Figueres)

MUSEU MEMORIAL DE L'EXILI (la Jonquera) www.museuexili.cat

MUSEU DE L'EMPORDÀ www.figueresciutat.com

RUÏNES D'EMPÚRIES www.mac.es

CASTELL DE PERALADA www.grupperalada.com

CENTRE DE REPRODUCCIÓ DE TORTUGUES

MUSEU DE LES AIXETES (Campmany)

MUSEU DEL VI (Agullana)

Informació Pràctica: 

Hi passa la lína de ferrocarril que connecta Barcelona amb l'estat francès.

RENFE A la comarca para a Camallera, Sant Miquel de Fluvià, Vilamalla, Figueres, Vilajuïga, Llançà, Colera i Portbou. Tel. 902 24 02 02 / www.renfe.com

A més, hi ha una xarxa de transport col·lectiu per carretera.

SARFA: Tel. 902 30 20 25 / www.sarfa.com

AMPURDÀ-BUS: Tel. 972 50 23 83 / info@ampordanbus.com / www.ampurdanbus.com

BARCELONA-BUS: Tel. 902.13.00.14 / www.barcelonabus.com

DAVID I MANEL, SL: Tel. 972.67.28.53 / www.davidimanel.com

ESTARRIOL BUS: Tel. 972 50 04 03 / jordi.pi@estarriol.com / www.estarriol.com

TEISA: Tel. 972 20 48 68 / www.teisa-bus.com

TRANSPORT NOCTURN (Teisa, Sarfa i Barcelona Bus)

LINEBUS: Tel. (+34)972 22 49 08 / info@movelia.es / www.linebus.com

EUROLINES: Tel. (+34)972.67.79.26 / 902 40 50 40 / Figueres@eurolines.es / www.eurolines.com

Cita: 

En termes generals, la tramuntana és un vent que ens arriba de l'altra banda de les muntanyes. Passa enfollit, per l'admirable jardí de les terres del Rosselló; entra a l'Empordà després de burinar els cims gelats del Pirineu. Ja entaulada, a la nit, es veu blanca, lleugerament blavosa, l'estrella polar. S'ha d'afegir que és un vent sec en extrem, molt fi, de gran impetuositat, de buf seguit, de bona respiració.

La Tramuntana, Josep Pla