Capital

Superfície

177.00km²

Població

1 848hab.

Densitat

Data Població

2011

La plana del Capcir és un altiplà que es troba a la part més alta i al nord de Catalunya del Nord, és la plana cultivada més alta d'Europa. La seva orientació geogràfica Nord/sud li procura un clima del més freds a l'hivern. Se l'ha anomenat durant molts anys la "Petita Sibèria" o el "Petit Canadà". Està formada per uns 10 nuclis habitats que han sabut conservar el seu caràcter de poble de muntanya, amb les seves característiques i guardats per esglésies que en fan uns "poblets tresors". L'art romànic fa vores a l'art barroc de les esglesioles típiques de la zona. El santuari de Nostra Senyora de Vilanova sent el centre espiritual més important de la fe capcinesa. Zona de pastures i de cria ramadera, el Capcir és un país on els visitants poden gaudir de productes làctics d'alta qualitat, formatges de cabra, d'ovella i de vaca en son les joies. La cultura agrícola esta basada principalment en els cereals però també l'altra element importantissim que és la patana o "trumfa". El bosc és omnipresent en qualsevol punt del País i ha constituït una font d'ingressos a moltes famílies capcineses. Situat en el Parc Natural del Pirineu Català, és avui dia una zona de lleure i d'esbarjo, i l'inici d'una multitud d'excursions cap a l'alta muntanya.

Cédrik Blanch - Escriptor

UBICACIÓ

Constituïda per la capçalera de l'Aude, la plana del Capcir és l’altiplà més alt dels Països Catalans. Està situada entre 1.400 i 1.700 metres d’altitud i voltada de muntanyes. S'enlaira progressivament a ponent vers les tarteres del Carlit a través d'un seguit d'esglaons i replans d'origen glacial, mentre que a llevant s'interromp sobtadament davant l'escarpament de falla del roc de Madres (2 471 m), partió d'aigües amb el riu "La Tet". Limita amb l’Alta Cerdanya, el Conflent i Andorra. El Capcir comprèn els municipis dels Angles, Matamala, Formiguera, Font-rabiosa, Ral, Puigbalador. El 2004 la població era de 1 776 h, amb una densitat de 10 h/km2.

Tradicions: 

FESTES

Aplecs al santuari de Nostra Senyora de Vilanova a Formiguera: dilluns de Pasqua i de Pentacosta i el 16 d’agost

Focs de Sant Joan: a tots els pobles 23 de juny

Festa Nacional: a tots els pobles 14 de juliol

Fira anual de Formiguera: diumenge més proper al 14 de juliol

Fira anual dels Angles: primer diumenge d’agost

Fira anual de Matamala: tercer diumenge de juliol

Festes de la Mare de Deu d’Agost als Angles: festival de cultura i tradicions dels Paisos Catalans el Festicatalangles

Processons tradicionals: Els Angles: Divendres Sant, Diumenge de Pasqua, Corpus, Festa del vot de Sant Eloi (25 de juny), 15 d’agost, Sant Miquel.

Fira medieval a Formiguera: primera setmana de setembre

Festes patronals de caire popular: Els Angles (Sant Miquel), Formiguera (8 de setembre),Matamala (Sant Pere), Ral (Sant Romà d’Antioquia), Puigbalador (Sant Joan), Riutort (Sant Marti), Esposolla (8 de setembre), Font-rabiosa (Sant Sebastià).

Medi i Paisatge: 

El Capcir, situat al Parc Natural del Pirineu Català és una zona de gran riquesa natural. Hi ha gran quantitat d’excursions possibles cap a alta muntanya: el Puig Peric, de 2.810 mts. i al Petit Peric de 2.690 m. entre molts d’altres. El Puig Peric és el més emblemàtic de la comarca. Les zones lacustres dels Estanys de Camporrells, els del Rec de la Llosa i els de les Bulloses són els més extensos i bells dels Pirineus Orientals. La vall del riu Auda ha permès, a part els pantans alts del Carlit, la construcció dels pantans de Matamala (20 milions de m3) i de Puigbalador (10 milions de m3). A l'ample coll de la Quillana hi ha un aeròdrom. Tant, els embassaments com l’aeròdrom permeten disposar d’espais de lleure i esbarjo.

La gruta de Font-rabiosa, al poblet situat al nord de Formiguera, és la més alta dels Pirineus. Fa molts anys un rierol es va obrir pas entre el massís calcari formant diferents galeries i sales. Va ser descoberta el 1958, gràcies als treballs d’extracció d’una pedrera d’ònix.

Per més informació: http://www.fontrabiouse.fr/PAGES/catalan/page_catalan.htm telèfon: 0033 468309555

La fauna capcinesa és la mateixa que la fauna pirinenca. Hi trobem senglars, cabirols, muflons, isards, marmotes i daines. Destaquem l’elevada presència de cérvols i, animals extingits però que es van reintroduïr al Parc d'Animals dels Angles com són l’ós bru, el llop, el bisó i el ren. A més de les estacions d’esquí alpí, el Capcir disposa de l’Espai Nòrdic a la Llaguna , amb dues estacions d’esquí nòrdic, esport molt practicat pels seus habitants.

Etimologia del nom: 

Capcir significa Cap Cers, lloc dirigit cap el Cers. El Cers és el vent del nord equivalent a la Tramuntana.

Activitat econòmica: 

Entre els conreus s'estenen grans boscs de pi silvestre (“Pinus Silvestris”, aquests els trobarem al bosc de la Matamala), seguits per una faixa de pi negre, tots ells explotats gràcies a una xarxa de pistes forestals. L'economia estava centrada en la indústria lletera, hi estava vinculada a la comarca des del 1948 amb la cooperativa lletera de la Cabanassa (Alta Cerdanya). L'agricultura, que ha patit un fort decreixement, s'ha anat especialitzant en el farratge. Hi ha ramaderia bovina i ovina que produeixen productes làctics d’alta qualitat com formatges de cabra, d’ovella i de vaca. Els esports d'hivern (estacions de Formiguera, dels Angles i de Puigbalador-Riutort ) s'han desenvolupat els darrers anys, i al pantà de Matamala s'hi poden practicar activitats nàutiques. Això ha permés l'augment de l'activitat turística i la creació de llocs de treball, fet que ha contribuït al creixement socioeconòmic de la comarca, malgrat tot els petits municipis estan en procès de despoblament.

Informació Pràctica: 

Com arribar-hi amb transport public? Amb tren hi arriben les linies de Barcelona a Puigcerda, la de Perpinya a la Tor de Querol i la de Paris a la Tor de Querol via Tolosa. I amb autobus hi existeix una xarxa d'autobusos del Consell General dels Pirineus Orientals. http://www.cg66.fr/; http://www.cg66.fr/553-plan-et-horaires.htm http://www.i-cerdanya.info/transports/ Casa del Capcir: La Llaguna, (+33) 468 044 986 www.capcir-pyrenees.com Oficina de Turisme dels Angles: Avinguda de l'Aude, 2 (+33) 468 043 276 www.lesangles.com

Esteu aquí