Caminada del Grup de Caminants per l'Alacantí: de Xixona a Mutxamel

Paixatge de l'Alacantí amb la variació dels colors de les argiles

Caminada per l'Alacantí: de Xixona a Mutxamel.

 El passat 22 d'octubre vàrem fer una etapa d'el Camí per l'Alacantí, concretament l'etapa cinquena del tram  Marina Baixa - Alacantí, de Xixona a Mutxamel.

Iniciàvem el nostre viatge a Xixona, poble de torrons i gelat. Per fer una mica d'escalfor vàrem fer un cafè a una gelateria, com no podia ser d'una altra manera. De seguida ens vàrem trobar amb la gent de l'Alacantí: varen acudir  de Mutxamel, de la Torre de les Maçanes, de Sant Joan i d'Alacant, una vegada fetes les presentacions i explicacions pertinents vàrem iniciar la marxa.

 Ràpidament el paisatge ens  va mostrar la seua aridesa , on l'escassa vegetació arrapava la terra , alguns pinarets anaven cobrint l'argila blanca que cobria les muntanyes, els pins havien de suportar la pressió de la prossecionària que com ens van explicar, encara que aparentment no és veia ja anava formant  capollets minúsculs a les tiges dels pins.

Una paleta de fusta ens asenyala Montnegre, a la caminada de hui seria l'eix principal, i ens ompliríem de conèixer aquell petit microclima del riu Montnegre, el Montnegre de Baix i el Montnegre de Dalt.

 El terreny era molt muntanyós i escarpat, amb la constant del paisatge llunar pintat  de petites taques verdes de vegetació aïllada, ara però, les boges no pintaven de groc les muntanyes com a la caminada de la primavera. Davallàvem cap al riu Montnegre, també l'erosió de les argiles serà una constant i les formes que van prenent els marges del riu, era una geografia canviant,  vàrem arribar al riu i caminàvem entre canyars i  formacions argiloses dibuixades pel temps i l'erosió.  Vàrem arribar al Montnegre de Baix, un petit poblet, on vora el riu unes hortes molt ben treballades trenquen amb la resta de paisatge feréstec, esmorzem a una caseta on hi ha una tauleta i un jardí, un llaurador puja amb el moto-carro i una mica de collita de tomates, després varen vindre els amos de la caseta i ens  van parlar de la possibilitat de seguir caminant pel riu. Nosaltres però en acabar l'esmorzar vam  pujar a buscar la carretera, en agafar  una mica d'altura i allà al fons  destacava el riu de canyes  que amagava el riu Montnegre.

 Ara passem per un barranaquet on els colors de les argiles, rojos, blancs i grisos li donen una gran bellesa  al paisatge.

 Despres vam pujar a unes casetes que eren un poblet anomenat les cases de la Culata, allà Julio de la Torre ens va contar que antigament hi havia una mestra que feia escola i rodava per Les Cases de la Culata però la mestra se'n va adonar que pel matí tenia xiquets matriculats però no anaven a l'escola, aleshores va descobrir que els xiquets pel matí anaven a ajudar als seus pares a l'horta,  i el que va fer va ser  canviar l'horari per la vesprada i així va aconseguir que els xiquets i xiquetes li ompliren les classes.

  Vàrem creuar una altra vegada el riu, que anava acompanyart de la verdor dels canyars i per dinar vàrem arribar a l'Assut de Mutxamel, allà vàrem dinar i vàrem cantar algunes cançonetes de Mutxamel i Sant Joan.  Vàrem escriure al llibre de l'Alacantí i despres de fer un mosset i que Àngel Ferrero ens fera unes explicacions vàrem seguir la marxa. Vàrem seguir el riu  i després vàrem arribar a l'assut de Sant Joan, ens vam aturar per veure el salt d'aigua i l'espectacular estructura de l'assut.

 Vàrem seguir   el sender local fins arribar al gualeró, i en poc de temps vàrem arribar a Mutxamel, vàrem segellar el carnet del Camí, amb el segell del centre excursionista de Mutxamel, i vàrem tornar cap a casa.

 

 Eixida del Camí des de Xixona

 

Eixida des de Xixona

 

Cases cova a l'eixida de Xixona

 

 

 

 

 

Incicació dels senders

 

 

Muntanyes de l'Alacantí

 

 

 

 Fem una parada per recuperar forces

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Podem veure els difernets colors de l'argila

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Algunes hortes a Montnegre de Baix

 

 Arribem a Montnegre de Baix

 

 Creilles a Montnegre de Baix

 

 

 

 

 

El riu Montnegre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Els colors de la terra

 

 

 

 

 Els colors de les argiles li donen unes tonalitats especials a les muntanyes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Molí d'en Mig

 

 

 

 

Les muntanyes es van retallant sobre els barrancs

 

Al fons el riu Montnegre

 

 Un antic molí, ara ensorrat

 

 

 El riu Montnegre al fons de la vall

 

 

 

 

La pluja  i el vent van retallant les muntanyes com si foren un pastís

 

Trossets d'horta sobre l'aridesa del paisatge

 

 

 

 

 El paisatge és un espectacle per les formes que l'erosió dibuixa sobre el relleu

 

 

 Fem Camí entre canyars

 

 

 Les parets d'argila es desfan i prenen formes diverses

 

El riu Montnegre

 

 

 

 

 Creuem el riu Montnegre

 

 Caminem entre marges d'argila

 

 Fem Camí cap  a Mutxamel

 

 

 Creuem el riu Montnegre

 

 

 

 

 

 El Grup de Caminans a l'assut de Mutxamel

 

 

 

 

Dinem i cantem a l'assut de Mutxamel

 

Parada per dinar del grup de Caminants a l'assut de Mutxamel

 

Assut de Mutxamel

 

Assut de Mutxamel vora el riu Montnegre

 

 Fem el Camí a l'Alacantí

 

 El grup de Caminants vora el riu Montnegre

 

 Figuera del diable vora el riu Montnegre

 

Riu Montnegre

 

 Grup de caminants vora l'assut de Sant Joan

 

 Grup de Caminants vora l'assut de Sant Joan

 

Assut de Sant Joan

 

 Assut de Sant Joan

 

Salt de l'assut de Sant Joan

 

 El grup de Caminants a l'assut de Sant Joan

 

 Assut de Sant Joan

 

 

 

 

 Grup de Caminants vora unes garroferes grandioses

 

L'aviram prop del nsotre camí

 

Baobab a un carrer de Mutxamel