El Camí cap a Flaçà

Caminada d'estiu pel Gironès i el Baix Empordà: Etapa 2 de Celrà a Flaçà

 Caminada del Grup de Caminants pel Gironès i el Baix Empordà: etapa 2 de Celrà a Flaçà.

 El segon dia  ens vàrem llevar i vàrem anar a esmorzar a les set del matí a l'alberg, hui si que teníem bona combinació de trens per anar i tornar, vàrem parar a Celrà, en arribar a Celrà vaig fer cap a l'església on havíem quedat amb algunes caminants, poc després vam fer  cap a les escoles on hi havia la resta del grup i vàrem iniciar l'etapa, hui , a part del grupet de gent que ens quedàvem a l'alberg ens acompanyava gent de Celrà.

L'etapa va tenir molts moments d'encant, en un primer moment i agafant una mica d'alçada teníem una panoràmica de Celrà molt bonica, embolicada amb la primera alba i els núvols de fons, el camí també ens reservava bona ombra entre alzinars i camps de cereal segats, un antic casalici ens va fer aturar-nos , era la torre d'es Bern. Vàrem seguir per trossos de bosc i una construcció de pedra ens va deixar pensatius, després ens van explicar que era un antic forn de calç,  el paisatge ens regalava la combinació de boscos i camps de cereals, on encara podíem veure les grosses bales de palla rodones.També algun raconet de vinya, i en passar un barranquet un antic pont s'amagava entre els arbres.  Més endavant   algun mas acompanyat del seu hortet on ressaltaven les tomates de pera. Ara el paisatge era més agrícola i els boscos els havíem deixat més endarrere, camps de gira sols i una església imponent amb el campanar tallat ens sorprenia a l'horitzó. Vàrem arriba a l'estació de Bordils, vàrem fer una parada en un bar per esmorzar, Carme de Flaçà ens ve venir a buscar per acompanyar-nos  en el nostre viatge. Vàrem passar per Bordils,l'església era molt imponent,  en eixir del poble un altre paisatge va ser el dels camps de pomeres tradicionals de Girona, vàrem seguir fins arribar a Flaçà.

 Abans d'anar a dinar  el guia en Quim Planas ens va fer un recorregut per Flaçà i ens va explicar moltes coses del poble. Faré un breu resum de les seues explicacions.

Primer ens va introduir sobre l'etimologia dels topònims dels pobles per on passàvem, Flaçà ve d'un cognom llatí que vol dir prim, Juià ve d'un cognom llatí que vol dir Juli i Corçà ve de Cuartius. Flaçà són tres nuclis de població,el poble antic va nàixer al costat de l'església.

Un element important que ens parla és la sellera o sagrera, també l'hem recordat a Celrà, que era un espai sagrat de 30 passes al voltant de l'església. Amb el temps la gent es fan cases dintre de la Sagrera . A Flaçà hi havia el barri dels oficis on hi havia els menestrals, pel camí ral es van fer grans cases, el 1877 s'inagura el tren Barna - França i entre el 1887i el 1957 s'inicia el tren del Baix Empordà , era el tren que comunicava Flaçà amb la costa.


Pel que fa a les troballes arqueològiques, prop del poble de Mollet hi ha un poblat ibèric, de romà trobem restes incorporades en alguna paret.

Prop de la Sellera trobem la casa del Batlle, podem observar l'escut a la casa, l'escut té a l'esquerra un cor i a la dreta una petxina. Berenguer de Flaçà hi va viure, va destituir l'ordre del Temple i es va passar a l'ordre de l'Hospital.

 A l'entrada del poble trobem restes d'un arc, però no hi ha documentació.

Arribem a l'església, veiem la zona de l'absis de l'església romànica, després s'afegeix la part gòtica, del reciclat del romànic es va fer el campanar. Aquesta portada és de les poques que ha sobreviscut, a la palceta de davant hi havia un cementeri. En un racó de la placeta, en  una de les parets laterals veiem l'escultura d'un griu.

 Prop de la plaça de l'església ens apropem a una casa on hi havia la casa del Delme.

 

 Després de la visita  anem a dinar a les piscines, segellem l'etapa i dinem, en acabar agafem el tren i tornem cap a Girona, per la vesprada fem la visita al museu de Girona.

Restes de l’època medieval.

Restes de l’època medieval.

Església de Celrà

 

Església de Celrà

 

Can Cors. Antic cine i fins fa poc sala d’exposicions.

El Grup de Caminants a Celrà

 

A Celrà som una colla fent el Camí

 

 

Vista de Celrà amb els núvols de fons

 

 

 El Grup de Caminants entre camps  i boscos

 

 

La Torre d'es Bern

 

El Grup de Caminants a la torre d'es Bern

 

 

Fem el Camí

 

 

 

 

Antic forn de calç

 

 

Antic forn de calç

 

Antic forn de calç

 

Bales rodones de palla.

 

 

 

 

 

 

Fem el camí cap a Flaçà

 

Antic pontet.

 

 

 

Església de Juià.

Antic mas i el seu hortet

 

 

Juià

Juià

 

 

 

 

 

Escola de Bordils.

 

 

 

Campanar de Bordils.

 

Església de Bordils.

Església de Bordils.

Església de Bordils.

Església de Bordils.

Església de Bordils.

Església de Bordils

 

Església de Bordils.

Església de Bordils.

 

 

 

 

 

Conreus de pomeres

 

Conreus de pomeres al camí de Flaçà

 

 

 

 

 

 

Pollancre Bordilenc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fem el Camí cap a Flaçà

 

El Grup de Caminants arribem a Flaçà, l'església de Flaçà

 

 

 Església de Flaçà

 

Portalada romànica de l'església de Flaçà

 

 En Quim , el guia descobrint-nos els encants de Flaçà

 

El Grup de caminants, pels carrerons de la Sagrera

 

 

 

 

 

Campanar de Flaçà

 

 

 

Restes d'un possible arc a l'entrada del poble

 

 

Tros de teula romana incrustada a una paret

 

Grup de caminants a la visita de Flaçà

 

 Església de Flaçà

 

 

Nivell de l'aigua de la riada del 87

 

 

Església de Flaçà

 

 Església de Flaçà, es diferència la part romànica

 

 Escultura d'un grui a la plaça de l'església de Flaçà

 

Escultura a ca Bonet, Flaçà.

 

 

Museu del cinema de Girona

 

 

Esteu aquí